Características de la raza bovina Monchina y de su programa de recuperación

  1. Barquín, F. 1
  2. Crespo, M. J. 1
  3. Vieito, A. 1
  4. Chomón, N. 1
  5. Fernández, M. 2
  6. Cañon, J. 3
  7. De Argüello, S. 4
  1. 1 Centro de Selección y Reproducción Animal (CENSYRA). Consejería de Ganadería, Pesca y Desarrollo Rural. Gobierno de Cantabria.
  2. 2 Asociación Española de Criadores de Ganado Vacuno de Raza Monchina. Guriezo. Cantabria. España.
  3. 3 Departamento de Producción Animal. Facultad de Veterinaria. Universidad Complutense. Madrid. España.
  4. 4 Direccción General de Ganadería. Consejería de Ganadería Pesca y Desarrollo Rural. Gobierno de Cantabria. Santander. Cantabria.
Journal:
Archivos de zootecnia

ISSN: 0004-0592 1885-4494

Year of publication: 2016

Volume: 65

Issue: 251

Pages: 413-415

Type: Article

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Abstract

The Monchina bovine breed is a local breed belonging to the Cantabria autonomous Spanish region, officially considered as endangered. The use of molecular information showed a breed structured into three genetically differentiated ecotypes, a high contribution to the genetic diversity of the Iberian Peninsula bovine set of breeds, and genetically close to the Tudanca, Lidia, Betizu and Pirenaica breeds. On the other hand, the depth of the available pedigree information is still low, with a mean equivalent to complete generations of 1.13, the breed showed an effective population size lower than that considered by the FAO to preserve the medium-term sustainability of the genetic diversity (50 years).