Formación de bases de Schiff de análogos de aminofosfolípidos con compuestos glicantes y efecto competitivo de vitámeros B6
- Caldés Melis, Catalina
- Josefa Laurentina Donoso Pardo Director/a
- Bartolomé Vilanova Canet Director/a
Universidad de defensa: Universitat de les Illes Balears
Fecha de defensa: 05 de noviembre de 2012
- Francisco García Blanco Presidente
- Miquel Adrover Estelrich Secretario/a
- Francisco Javier Moreno Andújar Vocal
- Ramón Varón Castellanos Vocal
- Francisco Muñoz Izquierdo Vocal
Tipo: Tesis
Resumen
La glicació no enzimàtica de biomolècules consisteix en la modificació irreversible dels seus grups amina per sucres reductors, i s’ha relacionat amb les complicacions patològiques de la diabetis. Una de les dianes de la glicació són els aminofosfolípids, encara que s’han realitzat pocs treballs sobre les seves reaccions. Aquesta tesi es centra en l’estudi de la primera etapa de la glicació (formació d’una base de Schiff) de composts anàlegs d’aminofosfolípids naturals amb composts carbonílics glicants i amb el 5’-fosfat de piridoxal (vitàmer B6 que actua com a inhibidor de la glicació). S’han determinat els valors de les constants cinètiques d’aquestes reaccions i la seva dependència amb la naturalesa química dels reactius. A més, s’ha estudiat en detall el mecanisme pel qual la piridoxamina (un altre vitàmer B6) actua com a segrestant de composts carbonílics amb capacitat glicant