Metamitrona, una nueva herramienta para optimizar el aclareo químico en manzano
- Luis Asín Jones Director/a
- Begoña Martín López Codirector/a
Universitat de defensa: Universitat de Lleida
Fecha de defensa: 17 de de desembre de 2019
- Julián Cuevas González President/a
- Miquel Pascual Roca Secretari/ària
- Cristina Maria Moniz Simoes de Oliveira Vocal
Tipus: Tesi
Resum
L'aclarida química és una pràctica habitual en pomera, ja que significa una reducció primerenca de la càrrega de fruits/arbre, fet que aporta una millora en la mida del fruit i en la seva qualitat, una disminució o fins i tot eliminació de l'aclarida manual i un increment en la floració de retorn. Tot això reverteix en un increment en la rendibilitat econòmica de les plantacions de pomera. Un programa d'aclarida pot estar dissenyat per diverses matèries actives en aplicacions úniques o combinades, però per a totes elles la seva eficàcia està definida per multitud de factors, entre els quals destaquen clarament la mida del fruit en el moment de l'aplicació, el nombre d'aplicacions, les condicions climàtiques i la dosi. L'objectiu general de la tesi va ser determinar la manera d'actuació de Brevis®, estudiant aquells factors que afecten a l'eficàcia de l'aclarida, com són les condicions climàtiques, la dosi d'aplicació, la mida del fruit, l'efecte de la reducció de radiació per l’ús de malles antipedra, la comparativa entre una i dues aplicacions, així com la separació entre aquestes aplicacions, i la comparativa entre el comportament de Brevis® en les varietats ‘Gala’ i 'Fuji'. Els assajos es van realitzar entre 2013 i el 2016 en finques IRTA-Estació Experimental de Lleida i IRTA-Estació Experimental de Mas Badia, en les varietats de poma ‘Gala’, 'Fuji' i ‘Pink Lady’. En tots els assajos realitzats en els quals es va avaluar l'efecte d'aclarida de Brevis® es va observar reduccions significatives en la càrrega o nombre de fruits per arbre i en la producció. Mentre que el color, el calibre i el pes del fruit van ser superiors quan es reduir la càrrega. Brevis® va mostrar eficàcia d'aclarida en aplicacions entre 7,5 i 19 mm del fruit central en estudis realitzats en ‘Gala’ i 'Fuji', constatant també que la màxima eficàcia es va registrar en el rang de 11,5 a 14 mm. A més, 'Gala' va mostrar major eficàcia a l'aclarida amb Brevis® que "Fuji". De la mateixa manera, els valors de fluorescència van ser majors en 'Fuji' que en ‘Gala’ i per tant la inhibició causada per Brevis® va ser major en ‘Gala’ que en 'Fuji'. Els factors climàtics que afecten en major mesura l'eficàcia de Brevis® són les temperatures mitjanes i nocturnes 5 dies abans i 3 dies després de l'aplicació. Brevis® va mostrar una relació lineal entre la dosi i tots els paràmetres d'eficàcia, qualitat (calibre, color i pes del fruit) i fluorescència avaluats en ‘Gala’ i 'Fuji' entre 1,1 i 4,4 kg/ha. El model farmacològic a partir de la funció biexponencial va mostrar un alt grau d'ajust i els valors calculats es van correlacionar amb els valors reals. Els paràmetres estudiats en la funció biexponencial mostren relació directa entre eficàcia i la inhibició de fotosíntesi. Aquests paràmetres actualment només es poden utilitzar per caracteritzar l'eficàcia de l'any, ja que és necessari que el període d'inhibició hagi finalitzat. En el cas d'un programa d'aclarida basat en dues aplicacions de Brevis® entre 7,5 mm i 13,5 mm, l'eficàcia del programa està definida per les condicions climàtiques que es donen en els dos moments d'aplicació, mentre que la separació entre les aplicacions no afecta l'eficàcia final. La reducció en la radiació ocasionada per les malles antipedra no va influir en l'eficàcia de Brevis® en l'aclarida, ni en la inhibició de la fluorescència. El aclareo químico es una práctica habitual en manzano ya que significa una reducción temprana de la carga de frutos/árbol, lo que aporta una mejora en el tamaño del fruto y en su calidad, una disminución o incluso eliminación del aclareo manual y un incremento en la floración de retorno. Todo ello revierte en un incremento en la rentabilidad económica de las plantaciones de manzano. Un programa de aclareo puede estar diseñado por varias materias activas en aplicaciones únicas o combinadas, pero para todas ellas su eficacia está definida por multitud de factores, entre los que destacan claramente el tamaño del fruto en el momento de la aplicación, el número de aplicaciones, las condiciones climáticas y la dosis. El objetivo general de la tesis fue determinar el modo de actuación de Brevis®, estudiando aquellos factores que afectan a la eficacia en el aclareo, como son las condiciones climáticas, la dosis de aplicación, el tamaño del fruto, el efecto de la reducción de radiación por el empleo de redes antigranizo, la comparativa entre una y dos aplicaciones, así como la separación entre dichas aplicaciones, y la comparativa entre el comportamiento de Brevis® en las variedades ‘Gala’ y ‘Fuji’. Los ensayos se realizaron entre el 2013 y el 2016 en fincas IRTA-Estación Experimental de Lleida e IRTA-Estación Experimental de Mas Badia, en las variedades de manzana ‘Gala’, ‘Fuji’ y ‘Pink Lady’. En todos los ensayos realizados en los que se evaluó la respuesta de aclareo de Brevis® se observó reducciones significativas en la carga o número de frutos por árbol y en la producción, mientras que el color, el calibre y el peso del fruto fueron superiores al reducirse la carga. Brevis® mostró eficacia de aclareo en aplicaciones entre 7,5 y 19 mm del fruto central en estudios realizados en ‘Gala’ y ‘Fuji’, constatándose también que la máxima eficacia se registró en el rango de 11,5 a 14mm. Además, ‘Gala’ mostró mayor eficacia al aclareo con Brevis® que ‘Fuji’. Del mismo modo, los valores de fluorescencia fueron mayores en ‘Fuji’ que en ‘Gala’ y, por lo tanto, la inhibición causada por Brevis® fue mayor en ‘Gala’ que en ‘Fuji’. Los factores climáticos que afectan en mayor medida a la eficacia de Brevis® son las temperaturas medias y nocturnas 5 días antes y 3 días después de la aplicación. Brevis® mostró una relación lineal entre dosis y todos los parámetros de eficacia, calidad (calibre, color y pesos del fruto) y fluorescencia evaluados en ‘Gala’ y ‘Fuji’ entre 1,1 y 4,4 kg/ha. El modelo farmacológico a partir de la función biexponencial mostró un alto grado de ajuste y los valores calculados se correlacionaron con los valores reales. Los parámetros estudiados en la función biexponencial muestran relación directa entre eficacia e inhibición de fotosíntesis. Dichos parámetros actualmente solo pueden utilizarse para caracterizar la eficacia del año, ya que es necesario que el periodo de inhibición haya finalizado. En el caso de un programa de aclareo basado en dos aplicaciones de Brevis® entre 7,5 mm y 13,5 mm del fruto central, la eficacia del programa está definida por las condiciones climáticas que se dan en los dos momentos de aplicación, mientras que la separación entre las aplicaciones no afecta a la eficacia final. La reducción en la radiación ocasionada por las redes antigranizo no influyó en la eficacia de Brevis® en el aclareo, ni en la inhibición de la fluorescencia. Chemical thinning is a common practice used in apple orchards. It entails an early decrease in fruit tree load, resulting in enhanced fruit size and quality, a reduction or even the complete avoidance of manual thinning, and an increased return bloom. These effects translate into greater economic profitability for the apple grower. A thinning programme can be designed using various active ingredients in single or multiple applications. The efficacy of the programme will be defined by a number of factors, the most important of which are fruit size at the time of application, number of applications, meteorological conditions and dosage used. The main aim of this thesis is to analyse the different factors affecting the thinning efficacy of Brevis®, a commercial chemical thinner, and the subsequent impact on various crop parameters in different apple varieties. These factors include action mode, meteorological conditions, application dosage, fruit size, the effect of using anti-hail netting to reduce solar radiation, the comparative impact of a single or double application, the time interval in double application treatments between the first and second application, and the comparative performance of Brevis® in the apple varieties ‘Gala’ and ‘Fuji’. The tests were performed between 2013 and 2016 at the IRTA experimental stations in Lleida and Mas Badia (Spain) on the apple varieties ‘Gala’, ‘Fuji’ and ‘Pink Lady’. Significant reductions in crop load and yield were observed in all the tests that were conducted for the purpose of evaluating Brevis® thinning efficacy. In addition, fruit colour, size and quality increased as crop load decreased. Brevis® thinning efficacy was demonstrated in studies on ‘Gala’ and ‘Fuji’ varieties for applications made when king fruit diameter ranged between 7.5 mm and 19 mm, with maximum efficacy recorded in the 11.5-14 mm range. Thinning efficacy was also found to be greater in ‘Gala’ than in ‘Fuji’. In the same way, fluorescence values were higher in ‘Fuji’ than in ‘Gala’, which means that the inhibition caused by Brevis® was higher in ‘Gala’ than in ‘Fuji’. The most important meteorological factors affecting Brevis® efficacy were the mean temperature and mean night temperature in the period from 5 days before to 3 days after Brevis® application. A linear relationship was found between Brevis® dosage (applied at rates ranging between 1.1 and 4.4 kg/ha) and all the efficacy parameters of quality (fruit size, colour and weight) and fluorescence evaluated in ‘Gala’ and ‘Fuji’. The pharmacological model based on the biexponential function showed a high degree of fit and the calculated values correlated closely to the real values. The parameters studied in the biexponential function revealed a direct correlation between Brevis® efficacy and photosynthesis inhibition. However, these parameters can presently only be used to characterise Brevis® efficacy of the year in question as it is necessary for the period of inhibition to have finished. In the case of a thinning programme based on two chemical thinner applications made when king fruit are 7.5-13.5 mm in diameter, Brevis® efficacy is defined by the meteorological conditions at the time of each application but is not affected by the time interval between application. The reduction in solar radiation as the result of the use of anti-hail netting did not affect Brevis® thinning efficacy or fluorescence inhibition.