Estudio sobre la utilización de la algarroba (Vicia Monantha Reliz.) como planta forrajera. Composición química, digestibilidad y valor energético a distintos estados de madurez

  1. Treviño, J. 1
  2. Caballero, R. 1
  3. Gil, F. j. 1
  1. 1 Instituto de Alimentación y Productividad Animal. C.S.I.C. - Madrid.
Revista:
Pastos: Revista de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos

ISSN: 0210-1270

Ano de publicación: 1981

Volume: 11

Número: 2

Páxinas: 361-370

Tipo: Artigo

Outras publicacións en: Pastos: Revista de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos

Resumo

Chemical composition, organic mather digestibility and energy content of bard vetch forage at seven stages of increasing maturity were studied in the years 1974-75, 1975-76 and 1976-77. Crude protein content (26.2-19.7 %), O.M.D. (78.6-64.3 °/o) and energy value (0.87-0.60 feed units/Kg. dry matter) decreased while neutral detergent fiber (19.9-42.5 %), acid detergent fiber (17.7-29.7 %) and lignin content (4.4-9.1 %) increased as maturity of plant advanced. Significant differences (P<0.01) were also found among years.