Perfil metabòlic de resveratrol, flavonols i isoflavones en teixits biològics administrats a dosis dietètiques. Noves metodologies analítiques.

  1. Urpi Sarda, Mireia
Dirigida por:
  1. Cristina Andrés Lacueva Director/a

Universidad de defensa: Universitat de Barcelona

Fecha de defensa: 22 de diciembre de 2008

Tribunal:
  1. Lluisa Pérez García Presidente/a
  2. Begoña Bartolomé Secretario/a
  3. Francisco Pérez Vizcaíno Vocal
  4. Juan Carlos Espín de Gea Vocal
  5. Giovanni Mann Vocal

Tipo: Tesis

Teseo: 275768 DIALNET lock_openTDX editor

Resumen

Estudis epidemiològics han posat en evidència la importància del consum de dietes riques en aliments d'origen vegetal en la prevenció de malalties cardiovasculars, càncer i malalties neurodegeneratives. Aquests efectes beneficiosos s'han relacionat amb l'existència de compostos bioactius en aliments vegetals com poden ser els polifenols. Però per a poder extrapolar aquests resultats i valorar els efectes fisiològics in vivo és necessari estudiar la seva absorció, metabolisme i capacitat d'excreció en l'organisme. Encara és poc coneguda la biodisponibilitat dels polifenols de la dieta, l'activitat dels metabòlits formats in vivo, la seva distribució i acció en teixits diana i la concentració suficient que és capaç de desencadenar un efecte biològic protector. Per tant, és essencial conèixer l'absorció, el metabolisme i acumulació d'aquests compostos polifenols en l'organisme humà i estudiar les bases científiques que sustentin els mecanismes implicats en el seu potencial benefici per a la salut així com en la prevenció de malalties mitjançant estudis de biodisponibilitat in vivo. Donada la importància de conèixer els metabòlits biològicament actius presents en fluids biològics i en teixits diana, l'objectiu principal de la tesi doctoral ha estat posar a punt i validar metodologies analítiques altament sensibles i específiques per a la identificació i quantificació del perfil metabòlic polifenòlic in vivo de 3 tipus de compostos fenòlics rellevants en la dieta (estilbens, flavanols i isoflavones) després d'un consum d'aliments rics en aquests polifenols, ja sigui mitjançant estudis clínics d'intervenció o amb animals d'experimentació. Es va validar un mètode sensible, específic, ràpid i reproduïble per a determinar i quantificar el perfil metabòlic del resveratrol, en diversos teixits biològics. Aquest mètode va permetre determinar tant els metabòlits glucuronidats i sulfatats del resveratrol, així com aquells originats a partir de la microbiota intestinal, com el dihidroresveratrol. L'aplicació de la metodologia a estudis clínics va permetre identificar i quantificar per primera vegada el resveratrol i els seus metabòlits glucuronidats i sulfatats en mostres de LDL de voluntaris a les 24h d'un consum puntual i moderat de vi negre. A més, es va determinar el perfil metabòlic del resveratrol amb els seus metabòlits glucuronidats i sulfatats en mostres d'orina de voluntaris amb un consum puntual i moderat de 250 ml de vi negre. Es va validar un mètode sensible, ràpid i reproduïble que permet l'anàlisi simultània d'un gran nombre de mostres per a determinar els àcids fenòlics que provenen de la microbiota intestinal després de la ingesta de cacau, a més de permetre identificar i quantificar l'epicatequina i la procianidina B2. Aquest mètode va permetre identificar altres compostos microbians que provenen de la degradació de l'epicatequina, com la 5-(3',4'- dihidroxifenil)-gamma-valerolactona i la (3-metoxi-4-hidroxifenil)-gamma-valerolactona. Aplicant la metodologia validada es va determinar un ampli espectre del metaboloma polifenòlic urinari de voluntaris o rates després del consum puntual i regular de cacau.Es va demostrar que les isoflavones es distribuïen irregularment en teixits d'ovella després del consum d'un mes de trèvol vermell amb una major acumulació en ronyó seguit del fetge, òrgans de reproducció, timus, cor, múscul i encèfal. A més a més, en un estudi en humans es van determinar els metabòlits glucuronidats de daidzeina i genisteina en pròstata de voluntaris amb hiperplàsia benigna de pròstata.