Els polifenols presents en els aliments com a components funcionals en la prevenció i possible tractament de la hipertensió arterial.
- Medina Remón, Alexander
- Rosa María Lamuela Raventós Director/a
- Cristina Andrés Lacueva Director/a
Universidad de defensa: Universitat de Barcelona
Fecha de defensa: 01 de junio de 2010
- Lina Badimon Maestro Presidente/a
- Isabel Goñi Cambrodón Secretaria
- Jaume Marrugat de la Iglesia Vocal
Tipo: Tesis
Resumen
La hipertensió és un dels principals factors de risc cardiovascular, sent el problema més important de salut pública i la principal causa de mort i discapacitat en els països desenvolupats. El primer pas per a prevenir la hipertensió és seguir una dieta saludable, com és la dieta Mediterrània i millorar l'estil de vida, augmentant l'activitat física o reduint el pes corporal. Diversos estudis epidemiològics relacionen de manera inversa el consum d'aliments rics en polifenols com el cacau, fruites, verdures i hortalisses (F&V), te, oli d'oliva verge, nous o vi, i el risc de mortalitat total o malalties cardiovasculars. L'objectiu principal del present treball ha estat posar a punt i validar la metodologia per a l'anàlisi dels polifenols totals en mostres d'orina i la seva correlació amb la hipertensió i la pressió arterial sistòlica i diastòlica en pacients d'alt risc cardiovascular.S'ha desenvolupat un mètode sensible, específic, ràpid i senzill per a la quantificació de polifenols totals en un gran nombre de mostres d'orina obtinguda de forma puntual, amb un tractament de mostra molt senzill. Aquest mètode és més barat i respectuós amb el medi ambient en utilitzar menys reactius que els mètodes anteriors. La validació del mètode es basa en els resultats obtinguts a partir d'un estudi prospectiu aleatoritzat, creuat, amb diferents períodes d'intervenció i es va corroborar en un estudi transversal amb 60 voluntaris amb una població free-living. En aquests estudis es van trobar associacions positives entre els polifenols totals excretats en l'orina del matí, el consum de polifenols totals i el consum total de F&V; pel que es va poder considerar als polifenols totals excretats en orina com a biomarcador del consum de polifenols totals.S'ha avaluat l'efecte del consum dels polifenols en la hipertensió arterial en 263 homes i 326 dones amb alt risc cardiovascular, amb edats compreses entre 55 i 80 anys, dins d'un sub-estudi transversal amb dades de l'estudi PREDIMED. En els individus en el quartil més alt d'excreció de polifenols totals, el risc d'hipertensió va disminuir en un 36% a comparació amb el quartil més baix d'excreció de polifenols totals. La ingesta de polifenols totals, avaluats a través de la seva excreció en orina, es va associar negativament amb els nivells de pressió arterial sistòlica i diastòlica. En un altre treball es van revisar els principals estudis epidemiològics que relacionen el consum de polifenols totals i la pressió arterial. En l'últim treball es presenta un sub-estudi d'intervenció amb 1139 participants d'alt risc cardiovascular dins de l'estudi PREDIMED. Els participants van ser assignats a una dieta baixa en greix (dieta control), n=379 o a dues dietes estil mediterrània, una suplementada amb oli d'oliva verge, n=394 i l'altra amb fruits secs, n=366. La dieta mediterrània suplementada amb fruits secs o oli d'oliva verge es va correlacionar positivament amb els polifenols totals excretats en les mostres d'orina puntual. Novament els increments estadísticament significatius en l'excreció de polifenols totals, en un estudi d'intervenció, es van associar negativament amb la pressió arterial sistòlica i diastòlica, en una població mediterrània d'avançada edat. Per tant, una intervenció dietètica dirigides a incrementar la ingesta d'aliments rics en polifenols, podria ser eficient en la prevenció i el tractament de la hipertensió, unit a una disminució la pressió arterial, per tal de reduir el seu risc cardiovascular.