Fortalecimiento de las capacidades productivas de la cunicultura en zonas rurales vulnerables en el oriente de Cuba
- López-Valoy, Bernabé 1
- Almaguer López, Yanara 1
- Nicodemus Martín, Nuria 2
- García Alonso, Javier 2
- Formoso-Rafferty, Nora 2
- Leyva Domínguez, Humberto 3
- Sánchez-Martínez, Yoennys 1
- Verdecia Acosta, Danis 1
- García Rebollar, Pilar 2
-
1
Universidad De Granma
info
-
2
Universidad Politécnica de Madrid
info
- 3 Empresa Agroindustrial de Granos “Fernando Echenique”
ISSN: 1390-7921, 2477-9075
Año de publicación: 2024
Título del ejemplar: enero/junio
Número: 39
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Revista Economía y Política
Resumen
This collaborative study between the University of Granma (UDG) in Cuba and the Technical University of Madrid (UPM) in Spain aimed to enhance sustainable rabbit meat production in vulnerable rural communities in eastern Cuba to contribute to food sovereignty. In partnership with the Agroindustrial Grains Company Fernando Echenique in Granma, a feed system based on staggered planting of proteinaceous plants and energy crops has been developed as an alternative to more expensive conventional feeds. Additionally, improvements have been made in reproductive management, and a genetic improvement program for animals has been implemented. The nutritional value and in vitro digestibility of these raw materials have been analyzed at UPM. Seminars addressing topics such as reproduction, nutrition, and genetic improvement in rabbit farming have also been conducted. This work presents the results obtained until June 2023, highlighting the achieved social, economic, and environmental benefits.
Referencias bibliográficas
- Abad, R., Ibañez, M., Carabaño, R., y García, J. (2013). Quantification of soluble fibre in feedstuffs for rabbits and evaluation of the interference between the determinations of soluble fibre and intestinal mucin. Animal Feed Science Technology, 61-70.
- Abdel-Samee, A., El Gendy, K., y Ibrahim, H. (1994). Rabbit growth and reproductive performance as influenced by feeding desert forage (Acacia saligna and Atriplex nummularia) at North Sinai. Egyptian Journal of Rabbit Science, 4, 25-36.
- Abecia, L., Fondevila, M., Balcells, J., Edwards, J. E., Newbold, C. J., y Mcewan, N. R. (2005). Molecular profiling of bacterial species in the tabbit caecum. FEMS Microbiol Letters, 244, 111-115.
- ACPA. (2013). Cunicultura en condiciones tropicales. La Habana, Cuba: Asociación Cubana de Producción Animal.
- Agbede, J. O., y Aletor, V. A. (2005). Studies of the chemical composition and protein quality evaluation of differently processed Canavalia ensiformis and Mucuna pruriens seed flours. Journal of food composition and analysis, 18(1), 89-103.
- Ajayi, F. T., Akande, S. R., Odejide, J. O., y Idowu, B. (2010). Características químicas y nutricionales del grano de cinco (5) genotipos de Canavalia ensiformis. Journal of Animal Science, 6, 1-7.
- Alonso, I. (2017). Presentan en Cuba texto sobre uso de plantas proteicas en Latinoamérica y el Caribe. Recuperado el 31 de julio de 2022, de FAO en Cuba: https://www.fao.org/cuba/noticias/detail-events/zh/c/885639/
- AOAC. (2000). Official methods of analysis of the Association of Official Agricultural Chemist. Arlington, VA, USA: AOAC International.
- Arencibia, J., y Domínguez, J. (2021). Cuba: vayamos al grano. Especial escasez de alimentos. Recuperado el 2023, de https://www.connectas.org/cuba-vayamos-al-grano/
- Bakr, M. H., Tusell, L., Rafel, O., Terré, M., Sánchez, J. P., y Piles, M. (2015). Lactating performance, water and feed consumption of rabbit does reared under Mediterranean summer circadian cycle of temperature v. comfort temperature conditions. Animal, 9(7), 1203-1209.
- Bressani, R., Gómez, R., García, A., y Elías, L. (1987). Chemical composition aminoacid content and protein quality of Canavalia spp. seeds. Journal of Science Food Agriculture, 40(1), 17-23.
- Brodowski, D., y Geisman, J. R. (1980). Protein content and aminoacid composition of protein of seeds form tomatoes at vatious stages of ripeness. Journal of Food Science, 45(2), 228-229.
- Cabrera-Díaz, L. R., Sánchez, A. Á., y Cosío, E. (2019). Sustitución parcial del concentrado por harina de forraje deshidratado de Thitonia diversifolia comoalternativa en la ceba de conejos. Revista Científica Agroecosistemas. 7(3), 123-127.
- Carabaño, R., Piquer, J., Menoyo, D., y Badiola, I. (2020). The digestive system of the rabbit. En C. De Blas , y J. Wisseman (Edits.), Nutrition of the rabbit (págs. 1-20). London, UK: CAB International.
- Cervera, C., y Fernández-Carmona, F. (2020). Nutrition and Climatic Environment. En C. De Blas, y J. Wisseman (Edits.), Nutrition of the rabbit (págs. 289-307). London, UK: CAB International.
- Chel-Guerrero, L. A., Delgado-Herrera, A., Betancur-Ancona, D. A., Pérez-Aviña, P., y Castellanos-Ruelas, A. F. (2016). Protein and energy evaluation of detoxied Canavalia seeds as a feedstuff for poultry in the tropics. Nova Scientia, 8, 219-332.
- Chouegouong, M. T., Majoumouo, M. S., Menkem, E. Z., Yimgang, L. V., Toghueo, R. M., Etchu, K. A., y Boyom, F. F. (2021). Ethnopharmacological survey and antibacterial activity of medicinal plant extracts used against bacterial enteritis in rabbits. Advances in traditional medicine, 23, 213-223. https://doi.org/10.1007/s13596-021-00615-1
- Cruz-Bacab, L., Ramirez-Vera, S., Vázquez-García, M., y Zapata-Campos, C.-C. (2018). Reproducción de conejos bajo condiciones tropicales, efectos negativos y posibles soluciones. Ciencia UAT, 13(1), 135-145.
- de Blas, C., y González Mateos, G. (2020). Feed formulation. En C. de Blas, y J. Wisseman, Nutrition of the Rabbit (págs. 222-231). London, UK: (C) CAB International.
- Doss, A., Pugalenthi, M., Vadivel, V. G., Subashini, G., y Anitha, R. (2011). Effects of processing technique on the nutritional composition and antinutrients content of under-utilized food legume Canavalia ensiformis L. DC. International Food Research Journal, 18, 965-970.
- Ezzeroug, R., Belabbas, R., Argente, M., Berbar, A., Diss, S., Boudjella, Z., Talaziza, D., Boudahdir, N., y García, M. (2020). Genetic correlations for reproductive and growth traits in rabbits. Canadian Journal of Animal Science, 100, 317-322.
- Fariñas Díaz, L., y Díaz Pérez, D. (2022). ¿Déficit de producción de alimentos en Cuba o la diatriba entre desarrollo agrícola y desarrollo rural? Economía y desarrollo, 166, e3.
- Fuente-Martínez, B., Carranco-Jéuregui, M., Barrita-Ramírez, V., Ávila-González, E., y Sanginés-García, L. (2019). Efecto de la harina de Tithonia diversifolia sobre las variables productivas en gallinas ponedoras. Abanico veterinario, 9, 1-12. http://dx.doi.org/10.21929/abavet2019.911
- García Martínez, P. A., Sánchez Torres, J. E., Domínguez Vera, I. A., Morales Almaraz, E., Valladares Carranza, B., Alcántara Martínez, E., Cruz Velázquez, P., y Galeano Díaz, J. P. (2019). Respuesta productiva y color de la carne de conejos (Oryctolagus cuniculus) alimentados con dietas adicionadas con pigmento de flor de cempassúchil (tagetes erecta) y zinc metionina. Revista Mexicana de Agroecosistemas, 6(2), 1002-1008.
- Hernández-Montiel, W., Ramos-Juarez, J. A., Aranda-Ibanez, E. M., Hernández-Mendo, O., Munguia-Flores, V. M., y Oliva-Hernández, J. (2016). Alimento fermentado elaborado con semillas de Canavalia ensiformis sobre el crecimiento y la canal de corderos Pelibuey. Revista mexicana de ciencia pecuarias, 7(2), 213-232.
- IPS. (2020). Plantas proteicas: ¿una salvación para la ganadería cubana? Recuperado el 31 de julio de 2022, de Inter Press Service en Cuba: https://www.ipscuba.net/economia/plantas-proteicas-una-salvacion-para-la-ganaderia-cubana/
- La O-Michel, A. L., Valdivié Navarro, M., Mora Castellanos, L. M., y Acosta Acosta, Y. (2015). Alimentación cunícola con follajes tropicales y caña de azúcar. Revista de Producción animal, 27(1).
- Lamela, L., López, O., Sánchez, T., Díaz, M., y Valdés, R. (2009). Efecto del sistema silvopatoril en el comportamiento productivo de vacas Holstein. Pastos y Forrajes, 32(2), 1.
- Lon-Wo, E., Beltrán, M., Camps, D. M., Rodríguez, B., y Dieppa, O. (2002). Extrusion, toasting or sun-drying of tropical legume grains. Technical note. Cuban Jourbal of Agricultural Science, 36(2), 143-146.
- Lukefahr, S. (2002). Opportunities for rabbit research and human development in the western hemisphere: a rabbit revolution. World Rabbit Science, 10(3), 111-115.
- Macheca, L., Escobar, J. P., Suárez, J. F., y Restrepo, L. F. (2007). Tithonia diversifolia (hemsl.) Gray (botón de oro) como suplemento forrajero de vacas F1 (Holstein por Cebú). Livestock Research for Rural Development, 19(16). Obtenido de http://www.lrrd.org/lrrd19/2/mahe19016.htm
- Macheca, L., y Rosales, M. (2005). Valor nutricional del follaje de botón de oro Tithonia diversifolia (Hemsl.) Gray, en la producción animal en el trópico. Livestock Research for Rural Development, 17(article #100). Recuperado el julio de 2023, de http://www.lrrd.org/lrrd17/9/mahe17100.htm
- Martínez-Melo, J., Mazorra-Calero, C. A., Serrano-Torres, J. O., y Barroto-Pérez, A. (2022). Caracterización de los sistemas productores de conejos en el municipio Ciego de Ávila, Cuba. Ciencia UAT, 17(1), 139-151.
- Martínez, M., Motta, W., Cervera, C., y Pla, M. (2005). Feeding mulberry leaves to fattening rabbits: effects on growth, carcass characteristics and meat quality. Journal Animal Science, 80, 275-281.
- Mertens, D. (2002). Gravimetric determination of amylase-treated neutral detergent fibre in feeds with refluxing beakers or crucibles: collaborative study. Arlington, VA, USA: AOAC International.
- Mora-Valverde, D. (2012). Evaluación de cuatro niveles de morera (Morus alba) en engorde de conejo bajo normativa orgánica. Agronomía Mesoamericana, 23(2), 311-319. Obtenido de http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212012000200010&lng=en&tlng=es
- Moral, R., Moreno-Caselles, J., Pérez-Murcia, M. D., Pérez-Espinosa, A., Rufete, B., y Paredes, C. (2005). Characterisation of the organic matter pool in manures. Bioresource Technology, 96(2), 153-158.
- Nieves, D., Araque, H., Terán, O., Silva, L., González, C., y Uzcategui, W. (2006). Digestibilidad de nutrientes del follaje de morera en conejos de engorde. Revista científica, 16(4), 315-324.
- Nieves, D., Silva, B., Terán, O., y González, C. (2002). Niveles crecientes de Leucaena leucocephala en dietas para conejos de engorde. Rev. Científ. FCV-LUZ. XII., Suplemento 2, 419-421.
- Nouel, G., Espejo, M., Sánchez, R., Hevia, P., Alvarado, H., Brea, A., Romero, Y., y Mejías, G. (2003). Consumo y digestibilidad de bloques nutricionales para conejos compuestos por tres forrajeras del semiárido comparadas con soya perenne. Bioagro, 15(1), 23-30.
- Oluremi, O. I., y Musa, S. A. (2004). Performance of growing rabbits fed mango seed meal incorporated diets. Journal of Applied Rabbit Research, 25, 61-63.
- Palma, O. R., y Hurtado, E. A. (2010). Comportamiento productivo de conejos durante el período de crecimiento-engorde alimentados con frutos de mango (Mangifera indica) en sustitución parcial del alimento balanceado comercial. Revista Científica UDO Agrícola, 9(4), 968-971.
- Partridge, G. (1988). Research of nutrition, reproduction and husbandry of commercial meat rabbits at the Rowet Institute 1971-1985. Journal of applied Rabbit Research, 11, 136-141.
- Pérez, R. (1998). A feeding system for rabbits based on soybean forage and sugarcane. 1st Rabbit Congress of the Americas. Nutrition, págs. 27-31. La Habana: Cuba.
- Ponce de León, R., Guzmán, G., Quesada, M., Mora, M., y Febles, M. (2003). Reproducción comparativa de razas puras de conejos en condiciones comerciales. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 37(4), 343-351.
- Porstmouth, J. (1977). The nutrition of the rabbit. Butterworths, London, UK: Haresing, W., Swan, H. and Lewis, D. (eds).
- Pote, L., Cheeke, P., y Patton, N. (1980). Use of greens as a supplement to a pelleted diet for growing rabbits. 3, 15-19.
- Ramírez, A., y Ortiz de Bertorelli, L. (1997). Características químicas y nutricionales del grano de cinco (5) genotipos de Canavalia ensiformis. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 47(3), 234-236.
- Ramirez-Rivera, U., Sanginés-García, J. R., Escobedo-Mex, J. G., Cen-Chuc, F., Rivera-Lorca, J. A., y Lara-Lara, P. E. (2010). Effect of diet inclusion of Tithonia diversifolia on feed intake, digestibility and nitrogen balance in tropical sheep. Agroforestry Systems, 80, 295-302.
- Ramos, M., Carabaño, R., y Boisen, S. (1992). An in vitro method for stimating digestibility in rabbits. Journal of Applied Rabbit Research, 15, 938-946.
- Risso, J. F., Montilla, J. J., y Montilla, J. J. (1992). Grain meal or raw, stored in alkaline-medium, autoclavated and extruded Canavalia ensiformis, in diets for growing pigs. Archivos latinoamericanos de nutrición, 42(3), 268-274.
- Riverón, S. (2000). Present situation of rabbit production in Cuba. 7th World Rabbit Congress, vol B, (págs. 131-134). Valencia.
- Sánchez, W., Cheeke, P., y Patton, N. (1984). The use of chopped alfalfa rations with varying levels of molasses for weanling rabbits. Journal of Applied Rabbit Research, 7, 13-16.
- Sasipriya, G., y Siddhuraju, P. (2013). Evaluation of growth performance, serum biochemistry and haematological parameters on broiler birds fed with raw and processed samples of Entada scandens, Canavalia gladiata and Canavalia ensiformis seed meal as an alternative protein source. Tropicak animal health and production, 45(3), 811-820.
- Serem, J. K., Wanyoike, M. M., Gachuiri, C. K., Mailu, S. K., Gathumbi, P. K., Mwanza, R. N., y Borter, D. K. (2013). Characterization of rabbit production systems in Kenya. Journal of Agricultural Science and Applications, 2(3), 155-159.
- Sogi, D. S., Arora, M. S., Garg, S. K., y Bawa, A. S. (2002). Fractionation and electrophoresis of tomato waste seed proteins. Food Chemistry, 76(4), 449-454.
- Sogi, D. S., Bhatia, R., Garg, S. K., y Bawa, A. S. (2005). Biological evaluation of tomato waste seed meals and protein concentrate. Food Chemistry, 89(1), 53-56.
- Tassone, S., Fortina, R., Mabrouki, S., Hachana, Y., y Barbera, S. (2021). Comparison of in vivo and in in vitro digestibility in rabbits. Animals, 11, 3267.
- Tendonkeng, F., Zogang, B. F., Sawa, C., Boukila, B., y Pamo, E. T. (2014). Inclusion of Tithonia diversifolia in multinutrient blocks for WestAfrican dwarf goats fed Brachiaria straw. Tropical animal health and production, 46(5), 981-986.
- Villamide, M. J., Carabano, R., Maertens, L., Pascual, J., Gidenne, T., Falcao-E-Cuhna, L., y Xiccato, G. (2009). Prediction of the nutritional value of European compound feeds for rabbits by chemical components and in vitro analysis. Animal feed Science and Technology, 150(3), 283-294.