
IRENE
BRETÓN LESMES
Profesora asociada de Ciencias de la Salud
Publications (138)
2023
-
Nutritional ultrasound®: Conceptualisation, technical considerations and standardisation
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 70, pp. 74-84
-
Expert Consensus on Morphofunctional Assessment in Disease-Related Malnutrition. Grade Review and Delphi Study
Nutrients, Vol. 15, Núm. 3
-
A survey on the perception of the specialty of Endocrinology and Nutrition among students preparing for the entrance exam for medical specialty training in Spain
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 70, Núm. 4, pp. 240-244
2022
-
Recommendations for the diagnosis and treatment of hypoglycaemia after bariatric surgery
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 69, Núm. 9, pp. 723-731
-
Diets for inflammatory bowel disease: What do we know so far?
European Journal of Clinical Nutrition, Vol. 76, Núm. 9, pp. 1222-1233
-
Survey on Endocrinology and Nutrition undergraduate teaching in Spain-2021
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion
-
Nutritional management and clinical outcome of critically ill patients with COVID-19: A retrospective study in a tertiary hospital
Clinical Nutrition, Vol. 41, Núm. 12, pp. 2940-2946
-
Nutrition in palliative care: guidelines from the Working Group on Bioethics, Spanish Society of Clinical Nutrition and Metabolism (SENPE)
Nutricion Hospitalaria, Vol. 39, Núm. 4, pp. 936-944
-
Multidisciplinary consensus on nutritional and metabolic therapy in enhanced recovery after abdominal surgery programs: NutRICA Project
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 69, Núm. 2, pp. 98-111
-
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre recomendaciones dietéticas sostenibles y recomendaciones de actividad física para la población española
Revista del Comité Científico de la AESAN, Núm. 36, pp. 11-70
-
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) en relación con el impacto de la discapacidad visual en los hábitos alimentarios y en el estado nutricional
Revista del Comité Científico de la AESAN, Núm. 35, pp. 11-36
-
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) en relación a la evaluación del riesgo de la ingesta inadecuada de minerales (metales) antioxidantes en complementos alimenticios que puede dar lugar a efectos prooxidantes: cobre, manganeso, selenio y zinc
Revista del Comité Científico de la AESAN, Núm. 36, pp. 85-111
-
How the COVID-19 pandemic has affected the training of Endocrinology and Nutrition Residents. Results of a survey by the Spanish Society of Endocrinology and Nutrition
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 69, Núm. 3, pp. 219-226
-
Executive Summary of the Position Paper on the Use of Enteral Nutrition in Advanced Dementia
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 69, Núm. 10, pp. 878-887
-
Continuity of care in disease-related malnutrition and nutritional medical treatment
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 69, Núm. 10, pp. 897-909
2021
-
Obesity in the COVID era: A global health challenge
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 68, Núm. 2, pp. 123-129
-
Portfolio of services in Endocrinology and Nutrition. 2020 update
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 68, Núm. 8, pp. 577-588
-
Pilares para la excelencia en las unidades de nutrición. Regulación
Nutricion hospitalaria, Vol. 38, Núm. 1, pp. 8-14
-
Obesity and SARS-CoV-2: Considerations on bariatric surgery and recommendations for the start of surgical activity
Cirugia Espanola, Vol. 99, Núm. 1, pp. 4-10
-
Obesity and COVID-19. A necessary position statement
Endocrinologia, Diabetes y Nutricion, Vol. 68, Núm. 8, pp. 573-576