La innovación social como herramienta para hacer frente a los retos urbanosuna aproximación al proyecto MARES-Alimentación (Madrid)

  1. Yacamán-Ochoa, Carolina 1
  2. Sánchez Moral, Simón 2
  3. de la Fuente, Rosa 2
  1. 1 Universidad Autónoma de Madrid
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    Universidad Autónoma de Madrid

    Madrid, España

    ROR https://ror.org/01cby8j38

  2. 2 Universidad Complutense de Madrid
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    Universidad Complutense de Madrid

    Madrid, España

    ROR 02p0gd045

Revista:
Documents d'anàlisi geogràfica

ISSN: 0212-1573 2014-4512

Ano de publicación: 2021

Título do exemplar: Geografia econòmica i alteracions disruptives en àrees urbanes

Volume: 67

Número: 3

Páxinas: 365-387

Tipo: Artigo

DOI: 10.5565/REV/DAG.666 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openAcceso aberto editor

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Resumo

The MARES project in Madrid, led by the Madrid City Council (2016–2019), is one of the most important social innovation initiatives undertaken in the city in recent years. To advance towards a new productive model for the city, MARES developed a set of strategies for urban and economic resilience strategies for employment based on the Social and Solidarity Economy approach, which are structured around five key clusters (food, mobility, recycling, energy, care economy). We analyze the project through a case study of MARES Alimentación—the cluster that achieved the highest degree of maturity—by means of indepth interviews and face-to-face surveys. Our conclusions allow us to reflect on the role of collaborative networks in the innovative ecosystem created, the different profiles and forms of proximity between actors, the importance of urban infrastructure as a catalyst for social innovation, and the complex relationship of this type of initiative with public institutions.

Información de financiamento

Este texto forma parte del proyecto del Plan Nacional I+D+i ?Atracci?n de talento, innova-ci?n y creatividad para el desarrollo inteligente de la ciudad-regi?n de Madrid? (CSO2016-74888-C4-4-R) (AEI/FEDER, UE). Los autores agradecen a los responsables y usuarios de la iniciativa MARES-Alimentaci?n su participaci?n en el estudio.

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