Efectos de la crisis de la COVID-19 sobre el emprendimiento social universitarioel caso de la Universidad Complutense de Madrid

  1. Pérez-De las Vacas, Gustavo Lejarriaga
  2. Martín-López, Sonia
  3. Bel-Durán, Paloma
  4. Sánchez-Espada, Javier
Revista:
Revista CIRIEC Costa Rica: Revista de Economía Social y Solidaria

ISSN: 2215-6577

Año de publicación: 2022

Título del ejemplar: Revista CIRIEC Costa Rica

Volumen: 1

Número: 1

Páginas: 31-32

Tipo: Artículo

Otras publicaciones en: Revista CIRIEC Costa Rica: Revista de Economía Social y Solidaria

Resumen

In Spain, the experience we are living through with the current pandemic has caused public institutions to react by taking measures that firstly aimed at curbing as far as possible the economic impact, on the productive fabric, of the paralysis of activity resulting from the states of alarm that confined us to our homes, in order to then begin the recovery and regeneration of economic activity on solid foundations. Support for entrepreneurship has played an important role in this regard, to the point that a Country Strategy called Spain, Entrepreneurial Nation has been drawn up. But, apart from institutional support, the health crisis has had an immediate impact on university entrepreneurship. Numerous initiatives have arisen spontaneously, some with a market vision, others without, which have exponentially increased the number of projects presented at the counseling offices and in the calls for university prizes for entrepreneurship. In this sense, it is worth asking whether, as a consequence of the current pandemic, there are substantial changes that may affect the profile of new entrepreneurs, given that there are some social changes that undoubtedly affect the behavior of most individuals.  The contrast of this foreseeable change in the profile of university entrepreneurs can be made on the basis of programs developed by the Universities aimed at their potential entrepreneurs. This paper analyzes three programs developed by the Chair of Social Entrepreneurship attached to the School of Cooperative Studies, as a way of contrasting the hypothesis of a greater interest on the part of university entrepreneurs in the creation of social value, not incompatible with the creation of economic value, of their entrepreneurial initiatives: the III edition of the Social Entrepreneurship Awards, the Program to Support Entrepreneurial Initiatives in the Health Crisis and the Madrid Beats the Virus Accompaniment Program.

Referencias bibliográficas

  • Bel Durán, Paloma y Lejarriaga Perez de las Vacas, Gustavo. "Emprendimiento social y solidario: la experiencia del ecosistema de la Universidad Complutense de Madrid". En Economía social y solidaria en la Educación Superior: un espacio para la innovación, ed. Hernández Arteaga, Isabel y Pérez Muñoz, Colombia. (Bogotá: Ediciones Universidad Cooperativa de Colombia, 2018).
  • Costas Comesaña, A. "Un nuevo contrato social postpandémico. El papel de la economía social". CIRIEC-España, Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa (100), (2020): 11-29.
  • ESPAÑA. Resolución de 15 de marzo de 2018, de la Secretaría de Estado de Empleo, por la que se publica el Acuerdo del Consejo de Ministros de 29 de diciembre de 2017, por el que se aprueba la Estrategia Española de Economía Social 2017-2020. https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2018-3857
  • García-Gutiérrez Fernández, Carlos. "La economía social o la economía de las empresas de participación (las sociedades cooperativas y laborales)". En En memoria de María Angeles GIL LUEZAS, ed. Varios. (Madrid: Alfa Centauro, 1991), 195-216.
  • Lejarriaga Pérez de las Vacas, G. y Bel Durán, P. "La difusa frontera del emprendimiento social. Una aproximación a las líneas docentes y de investigación del profesorado de la Escuela de Estudios Cooperativos de la Universidad Complutense de Madrid". En Relaciones de la economía social y solidaria para una sociedad más inclusiva y sostenible y su vinculación con sus orígenes, el derecho y el desarrollo, ed. Varios. (Universidad de Costa Rica, 2017), 204-215.
  • Lejarriaga Perez de las Vacas, Gustavo y Bel Durán, Paloma. "La elección de las formas jurídicas de la economía social en España para las iniciativas de emprendimiento social: una referencia al emprendimiento universitario". En Anais da VI Conferência Internacional de Pesquisa sobre Economia Social e Solidária - CIRIEC "Economia Social e Solidária, Sustentabilidade e Inovação: enfrentando os velhos e os novos problemas sociais.". Anais...Manaus(AM) UFAM, 2018. Disponible en: https://www.even3.com.br/anais/CIRIEC/44298-LA-ELECCION-DE-LAS-FORMAS-JURIDICAS-DE-LA-ECONOMIA-SOCIAL-EN-ESPANA-PARA-LAS-INICIATIVAS-DE-EMPRENDIMIENTO-SOCIAL.
  • Monzón Campos, José Luis; Torres-Ortega, Jorge Antonio. "Emprendimiento social en la formación profesional: el caso del País Vasco". REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos, 137, (2021): 124-141.
  • Sánchez Espada, Javier; Martín López, Sonia; Bel Durán, Paloma. y Lejarriaga Pérez de las Vacas, Gustavo. “Educación y Formación en Emprendimiento Social: características y creación de valor social sostenible en proyectos de emprendimiento Social y Empleabilidad”. REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos, 129, (2018): 16-38.