Los edulcorantes como herramienta de reducción de la densidad energética en los productos alimenticios. Una alternativa para ayudar a poder controlar y reducir el sobrepeso y la obesidad. Low and non-calorie sweeteners as a tool for reducing the energy density at foodstuffs. An alternative for helping to control and reduce overweight and obesity

  1. Urrialde, Rafael 23
  2. Pintos, Beatriz 12
  3. Cifuentes, Blanca 12
  4. Gómez Garay, Aránzazu 1
  5. Ana Gómez Cifuentes 4
  1. 1 Unidad Docente de Fisiología Vegetal. Departamento de Genética, Fisiología y Microbiología. Facultad de Ciencias Biológicas. Universidad Complutense de Madrid
  2. 2 Departamento de Ciencias Farmacéuticas y de la Salud. Facultad de Farmacia. Universidad San Pablo-CEU. Madrid.
  3. 3 Unidad Docente de Fisiología Vegetal. Departamento de Genética, Fisiología y Microbiología. Facultad de Ciencias Biológicas. Universidad Complutense de Madrid.
  4. 4 Departamento de Investigación Agroalimentaria. Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA). Alcalá de Henares, Madrid
Journal:
Nutrición Hospitalaria

ISSN: 1699-5198 0212-1611

Year of publication: 2023

Type: Article

DOI: 10.20960/NH.04958 GOOGLE SCHOLAR lock_openOpen access editor

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Abstract

Introduction: there is more and more scientific data on sweeteners but at the same time there is more dissemination of information and it is sometimes contradictoryMethods: observational field study with analysis of data referring to current legislation, approvals by European Union authorities and systematicreviews.Results: the European Union has one of the best systems in the world for the evaluation, approval and authorization of sweeteners and those approved have been immersed since 2010 in a revaluation process, such as that of the other additives.Conclusions: sweeteners are a tool for the reduction and elimination of sugar at foodstuffs. The total diet is the one that must have as a whole a reduction in calories to be effective in the control and reduction of overweight and obesity.

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