Alergias alimentariasimportancia del control de alérgenos en alimentos

  1. De La Cruz, Silvia 1
  2. González, Isabel 1
  3. García Lacarra, Teresa
  4. Martín, Rosario 1
  1. 1 Nutrición y Ciencia de los Alimentos. Facultad de Veterinaria, Universidad Complutense de Madrid. Madrid, España.
Revista:
Nutrición clínica y dietética hospitalaria

ISSN: 0211-6057

Ano de publicación: 2018

Volume: 38

Número: 1

Páxinas: 142-148

Tipo: Artigo

DOI: 10.12873/381RMARTIN DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openAcceso aberto editor

Outras publicacións en: Nutrición clínica y dietética hospitalaria

Resumo

Food allergy is defined as an immune system-mediated hypersensitivity reaction that takes place in sensitized individuals when coming into contact with food allergens. From a clinical standpoint, IgE-mediated allergic reactions are considered of high importance, as they can result in fatal reactions. Several studies about prevalence of food allergies highlight that it is a rapidly growing public health problem that affects an estimated 1-3 % of adult and 4-7 % of child population. As the only way to prevent the onset of food allergies is total avoidance of the offending food, different regulatory agencies have enacted regulations enforcing declaration of the presence of allergenic ingredients in food labels. Although food labeling provides useful information to allergic consumers, food industry is challenged to reveal the presence of hidden or not declared allergens in foodstuffs. To this end, sensible and reliable methods to detect and quantify the presence food allergens are required. However, the lack of agreement to stablish the minimum amount of food allergen able to trigger an allergic reaction, together with the lack of sanctioned guidelines to confirm the presence and to guide risk management of food allergens, is translated into a tendency towards the overuse of advisory food allergen labelling by food industries

Información de financiamento

La alergia alimentaria es un problema de salud pública en auge, y puede tener consecuencias fatales para aquellos con-sumidores sensibles que entren en contacto de forma inin-tencionada con un determinado ingrediente alergénico. Dado que hasta la fecha la única medida preventiva de la alergia ali-mentaria es la total evitación del ingrediente alergénico, la in-dustria alimentaria, así como las autoridades competentes precisan de métodos fiables para la detección y cuantificación de alérgenos. Del mismo modo, para que la industria alimen-taria pueda unificar criterios a la hora de implementar el eti-quetado preventivo en sus productos, es necesario proporcio-nar unas directrices homologadas en lo que se refiere al manejo del riesgo de alérgenos.

Financiadores